Uitnodigend bestuur - nieuw stadhuis Bernau bei Berlin

De foto toont een grote vergaderzaal met een groot scherm, lichtgrijze materialen en houten details.
© Maximilian Meisse

Bernau is een stad met 40.000 inwoners, gelegen in het district Banim, enkele kilometers ten noordwesten van Berlijn. De bewogen geschiedenis van de stad wordt ook weerspiegeld in de ontwikkeling binnen de stad. in 2014 stemden de burgers voor de bouw van een nieuw stadhuis, waardoor de administratie in het stadscentrum zal worden gecentraliseerd.

Stedenbouwkundige uitdaging

Het winnende ontwerp van studioinges uit Berlijn is gebaseerd op een identiteitsvormend gebouw dat zich in het spanningsveld tussen het marktplein, de classicistische gebouwen en de geprefabriceerde plaatgebouwen uit de DDR-tijd met een eigen moderne vormentaal doet gelden. De resulterende bouwkubus probeert de bestaande blokontwikkeling niet te sluiten. In plaats daarvan gaat het een dialoog aan met de historische gebouwen door zijn beknopte contouren en zijn eigen voorplein, waardoor een voortzetting of uitbreiding van de traditionele pleinen van de binnenstad van Bernau ontstaat.

Open concept

Het ontwerp van studioinges is gebaseerd op twee bouwstenen die aan elkaar zijn gegroeid: Ten eerste een dominant, centraal hoofdgebouw met een voorgevel die naar het plein is gericht. Het herbergt de vergaderzaal, die reeds herkenbaar is aan het gevelontwerp, alsmede het stadskantoor met foyer. Het hogere gedeelte van het gebouw wordt omlijst door een L-vormig element waarin de kantoren van het stadsbestuur zijn ondergebracht. De interne structuur van het ontwerp is net zo transparant en doordacht als de uiterlijke verschijningsvorm: het is de bedoeling het publieksgerichte en representatieve deel van het gebouw te ontsluiten en te verlevendigen - zodat de burgers van Bernau hun nieuwe stadhuis als identiteitsvormend opvatten en het zonder voorbehoud gebruiken.

Begrijpelijke gebruikssituaties

Om dit consequent door te voeren is het gebruik van de begane grond en de eerste verdieping voor openbaar gebruik afzonderlijk van de andere verdiepingen mogelijk. Een atrium als centrale ruimte zorgt voor natuurlijk licht in de benedenruimte, en in de gangen van de bovenverdiepingen worden pauze-, communicatie- en ontmoetingsruimten versterkt door de openheid van het ontwerp met zijn royale uitzichten. Het dakterras is ook buiten de openingstijden toegankelijk voor het publiek en een openbare bistro op de begane grond trekt een groot aantal bezoekers.

In één oogopslag

Object:Nieuw stadhuis Bernau, Bernau bij Berlijn
Ontwerp:studioinges Architektur und Städtebau BDA, Berlin
Deuren: TBB Türen Berlin Brandenburg GmbH, Berlin-Pankow
Binneninrichting, keukentjes:Tischlerei Schade, Bernau
Receptie:Tischlerei & Küchenhaus Velten GmbH, Velten
Voltooiing:2020

Materialiteit is de focus

De gereduceerde kleurigheid en materialiteit van het object zijn - afgezien van het esthetische effect - ook bedoeld om de oriëntatie in het gebouw op een ingetogen manier te vergemakkelijken. Wandbekleding en deuren van echt houten latten, alsmede gladde vloeren, borstweringen en vrije plinten op de betonnen plafonds kenmerken het beeld. Het gebruik van kleuraccenten is navenant gevoelig: De Pfleiderer decors vulcaniet, antracietgrijs en krijt zorgen voor een subtiele accentuering, zodat deuren naar functionele ruimtes en sanitaire ruimtes direct herkenbaar zijn. De donkere decors worden ook gebruikt als onderdeel van de binneninrichting in de kantoren en voor de receptiebalie in de foyer van het stadhuis, in verticale en andere minder intensief gebruikte ruimtes ook als PrimeBoard met hetzelfde decor en dezelfde structuur.

Gevoelig geïmplementeerde functionaliteit

Het nieuwe raadhuis van Bernau profiteert met zijn minimalistische concept ook van de productoverkoepelende beschikbaarheid van Pfleiderer-materialen en hun precieze gradatie naar gebruiksintensiteit. Dit betekent dat de bijbehorende elementen exact kunnen worden afgestemd op de kleurstelling van borstweringen en de gebruikte textiele geluidsisolatiematerialen - en dankzij het innovatieve XTreme oppervlak ook in de gewenste matte uitstraling kunnen worden gerealiseerd. Tegelijkertijd kunnen receptiebalies, deuren en meubelinrichtingen evenals theekeukens in exact hetzelfde decor worden uitgevoerd - zelfs wanneer met Duropal HPL, PrimeBoard en Duropal SolidColor zeer verschillende bestendigheids- en hygiëne-eisen worden geformuleerd.

Esthetiek ontworpen om lang mee te gaan

De Pfleiderer materialen tonen niet alleen op het eerste gezicht hun bijzondere kwaliteit. Met hun gemakkelijk te reinigen oppervlakken en het fascinerende anti-vingerafdruk effect zorgen ze ervoor, vooral op de donkere decors, dat het stadhuis van Bernau zijn bezoekers altijd op een aantrekkelijke manier ontvangt. De deuren gemaakt met Pfleiderer producten verdienen speciale aandacht: net als de hout-look modellen, worden ze verzonken in de wandoppervlakken. Dankzij het gebruik van Duropal SolidColor met een kern in unikleur ontstaat ook bij de verstekverbindingen een absoluut harmonisch beeld, dat de rechte lijnen van de designfilosofie tot in het kleinste detail doorvoert.

Wilt u meer weten?