Studieruimte opnieuw gedefinieerd - Willy-Brandt-Scholengemeenschap Keulen

De foto toont een gemeenschapsruimte in het schoolgebouw
© kloeters | tebroke PartGmbB

Wanneer schoolgebouwen verouderen, wordt het samenspel van praktische, financiële en educatieve vereisten op de proef gesteld. De nieuwbouw van de Willy Brandt-scholengemeenschap in Keulen laat zien hoe een baanbrekende oplossing tot stand kan komen, ondanks alle uitdagingen.

Tijdens het gebruik

In 2017 werd duidelijk dat de bestaande school in Keulen aan de rechteroever van de Rijn ernstige tekortkomingen vertoonde op het vlak van techniek en veiligheid. In de eerste plannen werd een tijdelijke onderbrenging van de leerlingen in een vervangend gebouw voorzien. Zo kon de bestaande bouwconstructie worden afgebroken en een nieuw gebouw worden opgericht. Uiteindelijk werd voor een nieuw gebouw volgens de passiefhuisstandaard gekozen. Zo verdween het idee om een tijdelijk systeemgebouw te gebruiken. Om aan de ruimtelijke vereisten te voldoen, werden vier leerhuizen langs de rand van het terrein opgericht. Met een lengte van ongeveer 200 meter ontstond op die manier het langste schoolgebouw van Keulen. Het geheel wordt aangevuld door een vrijstaand gebouw waarin speciale functies zijn ondergebracht, zoals een educatief centrum, een refter evenals ruimtes voor de leraren en de administratie. Het solitaire gebouw en het leerhuis hangen aan elkaar vast via een verbindingsstructuur die als foyer het centrum van de school vormt en als centraal ontmoetingspunt fungeert.

Pedagogisch concept krijgt eigentijdse invulling

Al sinds haar oprichting in 1975 volgt de Willy Brandt-Scholengemeenschap het concept van clusters op basis van leerjaren. Ook in de nieuwbouw van Hahn Helten & Assoziierte Architekten GmbH is deze aanpak in een moderne vorm terug te vinden. In de nieuwe leerhuizen zijn de leerjaren van de secundaire niveaus 1 en 2 over drie verdiepingen verdeeld. Elke verdieping heeft zijn eigen clusters. In grote lijnen betekent dit dat leerlingen toegang hebben tot extra lokalen waarin leergroepen met dezelfde oriëntatie elkaar kunnen ontmoeten buiten de traditionele klasgroepen. Zo wordt het gemakkelijker om onderwijsconcepten en prestatieniveaus te differentiëren, wordt de sociale groepsvorming bevorderd en wordt de school in het algemeen communicatiever.

In één oogopslag

Project:Willy-Brandt-Scholengemeenschap, Keulen
Ontwerp & concept:Hahn Helten & Assoziierte Architekten GmbH, Aachen
Interieurconcept:kloeters | tebroke, Aachen
Uitvoering clustermeubilair, akoestische wandbekleding refter, inbouwmeubilair in klaslokalen:Tischlerei Formsache, Bielefeld
Uitvoering interieurinrichting:Lindner Group, Arnstorf
Opgeleverd:2020

 

Accenten en ruimtekwaliteit door interieurdesign

Bij de interieurinrichting van de Willy Brandt-scholengemeenschap werd niet alleen bijzondere aandacht besteed aan de functionaliteit, maar zeker ook aan de hoge esthetische vereisten. De leerlingen moeten hun omgeving als stimulerend ervaren. Het schoolklimaat moet positief worden ondersteund door de interieurarchitectuur. Een aantrekkelijk kleurconcept, een heldere vormentaal en hoogwaardige materialen vormen de basis voor een schoolgebouw dat waardering uitstraalt en er zo toe bijdraagt dat vandalisme tot een minimum wordt beperkt, ook na vele jaren. De focus ligt op begrijpelijk materiaalgebruik, met beton, glas en multiplex berken, geaccentueerd met een gele tint die overal aanwezig is.

Vorm en functie in perfecte harmonie

Zowel bij de uitvoering van de clusterruimtes als bij de wandbekleding van de refter zorgen de producten van Pfleiderer ervoor dat het gebouwconcept consequent is afgestemd op de functionele vereisten van de algemene schoolwerking. Voor het vaste zitmeubilair in de clusters werden de zituitsparingen afgewerkt in robuust Duropal HPL in de accentkleur geel, die in het hele gebouw terugkomt. Zo ontstaat de indruk van een uitgesneden gebied in de inpassingen die verder van multiplex berken zijn gemaakt. Ook in de lange gangen van de leerhuizen zijn gelijkaardige zitplaatsen in muurnissen ingebouwd. Zo kunnen de meeste doorgangzones van de school als loungeruimte voor de leerlingen dienen. De akoestische wandsystemen in de refter werden eveneens van Duropal HPL voorzien. Hier zorgen dwarsgegroefde planken van hogedruklaminaat voor de gewenste duurzaamheid.

Wil je meer weten?