Natuurlijke ontwikkeling - huis voor kinderen in Kirchheim bij München

De foto toont de voornamelijk houten voorgevel van Caritas Kindergarten Kirchheim
© Eder Holzbau GmbH, Bad Feilnbach

In Kirchheim bij München groeit samen wat bij elkaar hoort. Er ontstaat een nieuwe verbinding tussen de districten Kirchheim en Heimstetten - waaraan een kindertehuis een belangrijke bijdrage levert.

Ruimte herdefiniëren

In het Haus für Kinder in Kirchheim worden tot 100 kinderen vanaf de kleuterschoolleeftijd tot het einde van de lagere school opgevangen. Het ligt op een gebied tussen de districten Kirchheim en Heimstetten. Het is daarmee het eerste onderdeel van een stedenbouwkundig plan dat de twee wijken dichter bij elkaar moet brengen. In de komende jaren zullen nog meer eigendommen worden toegevoegd. Bovendien zal een volledige herinrichting van de straatsituatie worden uitgevoerd. Er wordt groot belang gehecht aan het scheppen van nieuwe, dringend noodzakelijke vestigingsruimte in de regio München: Met de Staatstuinbouwtentoonstelling 2024 wordt tegelijkertijd een 10 hectare groot buurtpark aangelegd, dat onder het motto "TOGETHER. GROW." is een integrerend deel van het totaalconcept.

Bekroond ontwerp

Al in 2015 schreef de gemeente Kirchheim een aanbesteding uit voor de bouw van een nieuw houten huis voor kinderen met een kleuterschool, crèche, naschoolse opvang en vijf appartementen. Spreen Architekten uit München won de wedstrijd. Het ontwerp overtuigde door zijn consequente structuur, waarin groeps- en nevenruimten als eilanden als windmolens zijn gerangschikt rond een centrale foyer en een multifunctionele ruimte. Speciale aandacht werd besteed aan de verbinding tussen binnen en buiten. Zo heeft elke groep direct toegewezen open ruimten en een verbinding met de gemeenschappelijke buitenruimte. Naast de gewenste eilandvorming van de afzonderlijke groepen, heeft dit tot gevolg dat alle groepsruimten vanuit twee richtingen van daglicht worden voorzien. De vijf flats werden op de eerste verdieping geplaatst. Dit maakte het mogelijk de functionele gebieden zoveel mogelijk te ontkoppelen, ondanks hun ruimtelijke nabijheid.

Duidelijk engagement voor duurzaamheid

De muren in het gehele gebouw zijn gepland en uitgevoerd in houtskeletbouw. Zo kon onder meer de isolatie van de buitenmuren direct in de wandconstructies worden geïntegreerd en kon de slanke, gereduceerde vormentaal van het gebouw consequent worden doorgevoerd. Met LivingBoard face contiprotect P5 werd voor de constructie van de verstijvingsplaten van de wandelementen in het interieur een product van Pfleiderer gebruikt, dat perfect aansluit bij de eisen van het project - en dat ook de statische eisen in het gebouw ondersteunt. Het met de Blauwe Engel bekroonde paneel, dat zonder formaldehyde wordt verlijmd, onderscheidt zich niet alleen door zijn uitstekende gezondheid in woonomstandigheden, maar ook door zijn goede prijs-prestatieverhouding en zijn gemakkelijke verwerking. De vochtbestendige uitvoering van LivingBoard face contiprotect P5 beschermt de constructie tijdens de bouwfase op betrouwbare wijze tegen weersinvloeden.

Begrijpelijke materialiteit

Het creëren van een zo natuurlijk mogelijke sfeer is een van de grote sterke punten van het ontwerp. Dit begint al met het houtbouwprincipe, maar komt ook tot uiting in de wandbekleding in het interieur, die voornamelijk bestaat uit zilverspar en sparrenhout. De gebouwschil is al even consequent: de buitenmuren in houtskeletbouw zijn aan de buitenkant bekleed met StyleBoard MDF.RWH en voorzien van een vliesgevelsysteem van grotendeels onbehandeld echt hout. De gevelelementen met hun zichtbare dwarslatten geven het kinderhuis een lossere en tegelijk hoogwaardige esthetiek. Bovendien draagt de gevel ook technisch bij tot het feelgood klimaat: Ramen en ventilatie-elementen vallen ook onder afzonderlijke elementen. Naast zonwering heeft dit nog een bijkomend voordeel: achter de bescherming van de gevel kan de structuur 's nachts op natuurlijke wijze ventileren zonder gevaar voor inbraak.

In één oogopslag

Object:Huis voor kinderen, Kirchheim bij Munich
Ontwerp:Spreen Architekten, München
Uitvoering:Eder Holzbau, Bad Feilnbach
Statica:merz kley partner GmbH, Dornbirn
Afronding: Januari 2020

 

Partnerschap voor het perfecte resultaat

Het ontwerp heeft niet alleen de gemeente Kirchheim als opdrachtgever overtuigd: met de BDA-prijs Beieren 2022 van de Bond van Duitse Architecten in de categorie "Bouwen voor de gemeenschap" en een plaats op de shortlist van de landelijke BDA-architectuurprijs Nike 2022 zet het kinderhuis een architectonisch hoogtepunt in het nieuw ontwikkelde gebied tussen Kirchheim en Heimstetten. Jan Spreen van het architectenbureau Spreen in München: "We zijn erg blij met de prijs. Het is voor ons echter ook belangrijk dat een dergelijk project wordt uitgevoerd in de kwaliteit waarin het is gepland. Dit vereist echt teamwork. En dat is gelukt - van de opdrachtgever tot het constructieve ontwerp van merz kley partner en de uitvoering door Eder Holzbau.“

Wilt u meer weten?