Hotelcomfort voor patiënten - Waldklinikum Eisenberg

©Photo: HGEsch

In Eisenberg in Thüringen bevindt zich een kliniek die volgens het F.A.Z.-instituut "het beste ziekenhuis van Duitsland" is. Naast de medische uitmuntendheid levert ook het architectonische concept daartoe een doorslaggevende bijdrage.

Kliniek met hotelkarakter

Wie het afdelingsblok van de Waldkliniken Eisenberg binnenkomt, zal nauwelijks geloven dat hij in een ziekenhuis is. Het gebouw heeft de uitstraling van een hotel, maar biedt onderdak aan 246 patiënten van een van Europa's toonaangevende orthopedische universitaire ziekenhuizen. Hier is het concept van een ziekenhuis vanaf de grond opnieuw uitgedacht - en architectonisch op een unieke manier geïntegreerd in de context van de omringende natuur door alle patiëntenkamers binnen de ronde structuur af te stemmen op de omringende natuur.

De natuur in het object brengen

Het basisidee voor de nieuwbouw van de Waldkliniken Eisenberg komt voort uit het concept "Healing Architecture", d.w.z. unieke architectuur, eersteklas design en natuurlijke materialen komen samen om een actieve bijdrage te leveren aan de genezing van patiënten. Veel oppervlakken in het interieur zijn gemaakt van hout of houtmaterialen, het kleurenconcept is overal gebaseerd op stijlvol gecombineerde natuurtinten en in de meer gebruikte gedeelten van de patiëntenkamers worden houtmaterialen van Pfleiderer met realistische decors en oppervlaktestructuren gebruikt. De decors werden gekozen in nauwe samenwerking tussen de Pfleiderer consultants, HDR architecten en de interieurspecialisten van Matteo Thun.

In één oogopslag

Object:Ward huis van de Waldkliniken Eisenberg, Thüringen
Ontwerp, planning en uitvoering: HDR Architekten met Matteo Thun
Executie patiëntenkamer: JENABOI GmbH, Jena
Afronding2020

 

Upscale uitrusting als standaard

Het interieurconcept kan in alle ruimten worden ervaren - van de receptie tot de catering- en recreatieruimten tot de ziekenkamers. Vooral de herstructurering van de patiëntenkamers is baanbrekend. Voor een gemeentelijk ziekenhuis in overheidsbezit is de bezetting van tweepersoonskamers een gegeven. Door het vloeroppervlak in een Z-vorm te schikken, is het mogelijk twee ruimtezones te definiëren die toch een hoge mate van privacy binnen het royale ontwerp mogelijk maken. Wintertuinen, die elk door twee aangrenzende kamers gelijkelijk kunnen worden gebruikt, fungeren als ontmoetingszone en vergemakkelijken het contact met de natuur voor de orthopedische patiënten aan het begin van hun herstel. Het ruimteconcept wordt gecompleteerd door vast ingebouwde kasten, kleerkasten en sideboards van Duropal-composietelementen. Hier toont het HPL oppervlak van Pfleiderer zijn sterke punten: uitstekende duurzaamheid en reinigbaarheid in combinatie met een hoogwaardig, realistisch houtbeeld - flexibel verwerkbaar als Duropal composietelement.

Perfectie in elk detail

Het zijn de vele details in concept en uitvoering die de bijzondere kwaliteit van het wijkgebouw in Eisenberg uitmaken. Hier zijn beproefde principes uit de hotel- en klinieksector op een tot nu toe unieke manier samengevoegd. Naast de doordachte structuur en de finesse van de inrichting van de patiëntenkamers, beschikt het huis bijvoorbeeld over in totaal vier restaurants, die accenten leggen met verse, seizoensgebonden gerechten en uitnodigen tot verpozen. Voor gasten met een joodse geloofsovertuiging maakt een als synagoge gewijde gebedsruimte deel uit van de voorzieningen. En een patiëntgericht IT-portaal betrekt gasten actief bij het behandelings- en herstelproces. Het feit dat slechts 13 van de 246 bedden bestemd zijn voor particuliere patiënten toont een ander opmerkelijk aspect van de Waldkliniken aan: ondanks alle bijzonderheden is het een gewoon districtsziekenhuis met een vast budget. Met bouwkosten per vierkante meter in dezelfde orde van grootte als een gebruikelijk nieuw ziekenhuisgebouw van dezelfde omvang!

Wilt u meer weten?