Notowania gieldowe
Data otwarcia: 2018-11-14
Cena otwarci
30.3
Zmiana
5.94
Obroty
0.03
Kurs MIN[PLN]
28.3
Kurs MAX[PLN]
30.3
Aktualności

Park zdrowia dla zmysłów

Park zdrowia dla zmysłów

Zdjęcia: ©JOACHIM GROTHUS FOTOGRAFIE

 

Klinika w Leverkusen nie bez powodu bywa nazywana „parkiem zdrowia”. Szpitalne budynki otacza zieleń, a poszczególne segmenty są ze sobą połączone bujną roślinnością parkową. „Zaobserwowaliśmy, jak dobrze czują się w parku pacjenci, a także odwiedzające ich osoby i pracownicy. Tak wpadliśmy na pomysł stworzenia parku również we wnętrzu szpitala” – wyjaśnia Dorothee Vorschütz, główna projektantka wnętrz w firmie HDR GmbH, która specjalizuje się w budownictwie dla sektora służby zdrowia, badań i nauki. Chodziło konkretnie o „Budynek 1Y”. Ten czteropiętrowy obiekt miał zostać rozbudowany (bez wyłączania go z użytku) o trzy dodatkowe pełne piętra i piętro techniczne. Zaplanowano też częściową rozbudowę sutereny. Aby ludzie w szpitalu mogli doświadczyć parku we wnętrzu, stworzono projekt obejmujący możliwie liczne elementy przemawiające do różnych zmysłów. „Najłatwiej było oczywiście wygenerować wrażenia wzrokowe. Zainspirowały nas drzewa, rabaty, place, kwiaty i łąki. Na tej podstawie stworzyliśmy światy kolorystyczne i odwzorowaliśmy naturalne efekty świetlne oraz głębię”. Dzięki umieszczonym na sufitach materiałom akustycznym wyeliminowano z pomieszczeń pogłos. Dużą rolę odgrywały też dotykowe walory produktów, które miały zaangażować zmysł dotyku pacjentów i odwiedzających. „Dlatego wiele produktów zabudowaliśmy różnymi strukturami bliskimi naturze” – wyjaśnia Dorothee Vorschütz. Zespołowi udało się nawet uwzględnić zmysł węchu – w tym celu zastosowano specjalny materiał o nazwie „Organoid”. Przypomina on sprasowane siano. Delikatne pasma lawendy, którymi jest poprzetykany, sprawiają, że dookoła rozpościera się subtelny, przyjemny zapach. Materiał zainstalowano jako niezwykłą okładzinę ścienną w centralnych punktach korytarzy. 

Co jest największym wyzwaniem przy projektowaniu budynków dla służby zdrowia? Wymogi higieniczne. Wszystkie obiekty i powierzchnie muszą nadawać się do czyszczenia, czyli do mycia na mokro i dezynfekcji. Niedopuszczalna jest przy tym utrata koloru czy powstawanie innych wad. „Właśnie dlatego chętnie współpracujemy ze specjalistami w dziedzinie tworzyw warstwowych, takimi jak Pfleiderer. Przykładowo, w tym projekcie wszystkie lady pielęgniarskie wyprodukowano z laminatów «Pfleiderer Duropal HPL SolidColor» w kolorze krystalicznej bieli” – mówi Dorothee Vorschütz. „Świadomie zdecydowaliśmy się tu na całkowicie jednolitą powierzchnię bez żadnych struktur, z rdzeniem barwionym na całej szerokości, aby móc korzystać ze skosów. W efekcie powstała śnieżnobiała lada, która budzi zaufanie i emanuje profesjonalizmem, czego wśród wszystkich tych elementów naturalnych nie mogło przecież zabraknąć”. Produkty firmy Pfleiderer zastosowano również w wewnętrznych korpusach szaf w pokojach pacjentów i białych, prostokątnych wystających elementach w częściach korytarzy. „Tworzywa warstwowe są w tym sektorze tak popularne również z uwagi na ich wyjątkową odporność na uderzenia i zarysowania. Pozwoliły nam też bez problemu spełnić wymogi ochrony przeciwpożarowej B1”. 

Opracowany przez firmę HDR projekt wystroju zastosowano na poszczególnych piętrach w całym budynku. W suterenie powstał więc nowy oddział fizjoterapii, na trzecim piętrze oddział neurologiczny z 32 łóżkami, na czwartym – ogólny oddział internistyczny z 31 łóżkami, na piątym – strefa do przeprowadzania operacji w trybie ambulatoryjnym (w tym trzy sale operacyjne i dyżur lekarski), a na szóstym – piętro techniczne. 

"Jako architekci cieszymy się bardzo, że dzięki licznym możliwościom tworzyw warstwowych i ich różnorodnych dekorów i struktur możemy realizować nawet tak niezwykłe wnętrza w służbie zdrowia” – mówi Dorothee Vorschütz. „Z produktami firmy Pfleiderer pracujemy już od wielu lat i nieprzerwanie jesteśmy pod wrażeniem ich wysokiej jakości i łatwej obróbki”. 

Tekst: Artgerecht Zwo, Jule Milbrett

X